



## AUSTRALIA-JAPAN RESEARCH AND COLLABORATION FORUM AGENDA

## **Forum Overview**

Time: 11:00-5:00pm

Date: Thursday 28 November 2024

Location: Room 2.02, Marie Reay Teaching Centre, The Australian National University

## **Networking Reception Overview**

The reception will be co-hosted with His Excellency SUZUKI Kazuhiro, Ambassador of Japan to Australia.

Time: 6:00-8:00pm

Date: Thursday 28 November 2024

Location: Peninsula Room, National Museum of Australia

Please note a bus will depart ANU at 5:30pm and transport delegates from the forum to the networking reception.





Time	Agenda Item	Chair and speakers
10:30-11:00am 30 minutes	Arrival tea and coffee	
11:00-11:30am 30 minutes	Welcome and opening remarks	Speakers: Mr Luke Sheehy, Chief Executive Officer, Universities Australia Professor USHIKI, Tatsuo, Vice Chairperson, International Exchange Committee, The Japan Association of National Universities (JANU)/ President, Niigata University Mr Jonathan Dampney, Director, ANU International Office, The Australian National University
11:30-1:00pm 90 minutes	Session 1: Enhancing research collaboration This session will focus on the research landscape and opportunities to collaborate in Australia and Japan, including case studies on research partnerships and experiences and barriers to engaging with industry.	<ul> <li>Speakers:</li> <li>Mr Richard Samuels, General Manager, International Science and Resources Branch, Department of Industry, Science and Resources.</li> <li>Distinguished Professor Calum Drummond, Deputy Vice-Chancellor Research and Innovation and Vice- President, RMIT University</li> <li>Professor SAWARAGI, Tetsuo, Executive Vice-President for Research Ethics and Integrity, Code of Conduct, and International Affairs, Kyoto University</li> <li>Dr KITA, Kazumi, Vice President/Executive Director for General Affairs and Strategic Planning, Iwate University</li> <li>Dr OYA, Kazuaki, Member of the Board of Directors (International and Public Relations Strategy), The University of Electro- Communications</li> </ul>





The Jopan Association of National Universities	Agenda Item	Chair and speakers
		Chair: Deakin Distinguished Professor Matthew Clarke Deputy Vice-Chancellor - Research and Innovation, Deakin University
1:00-2:00pm 60 minutes	Lunch break	
2:00-3:00pm 60 minutes	<b>Session 2: Supporting the energy transition</b> This session will focus on Australian and Japanese government energy transition priorities and how universities can contribute to these, as well as exploring case studies on how Australian and Japanese universities are leading initiatives to individually and collectively support the energy transition and related priorities.	Speakers: Mr Paul Hodgson, Director, Centre for Hydrogen and Renewable Energy/ Executive Director Regional Futures-Energy Transitions, CQUniversity Australia Dr ISHIZAKI, Yasuki, President, Gunma University Chair: Professor KONOMI Natalie, Vice President. Kyushu University
3:00-3:15pm 15 minutes	Program showcase: Superstars of STEM initiative	Speaker: Ms Evelyn Fetterplace, Program Officer, Science and Technology Australia Chair: Mrs Jaclyn Lane, Policy Director – Global Engagement, Universities Australia
3:15-3:45pm 30 minutes	Afternoon tea break	
3:45-5:00pm 75 minutes	<b>Session 3: Research integrity and security</b> This session will focus on Australia's research security landscape and frameworks, as well as case studies on implementing research integrity and security measures in Australian and Japanese university contexts.	Speakers: Ms Karen Sandercock, First Assistant Secretary, International Division, Department of Education Professor Benjamin Eggleton, Pro Vice-Chancellor (Research), The University of Sydney





Time	Agenda Item	Chair and speakers
		<b>Professor HAYASHI, Nobuhiro</b> , Vice President for International Strategy and Engagement, Institute of Science Tokyo
		<b>Professor SATO, Hiroki</b> , Deputy Head of Office, Kyushu University
		Chair: Associate Professor MINAMI Connie, Advisor to the President, Kanazawa University
		Speakers:
5:00-5:30pm	Closing remarks	<b>Mr Luke Sheehy</b> , Chief Executive Officer, Universities Australia
30 minutes		<b>Dr ISHIZAKI, Yasuki</b> , President, Gunma University